Vés al contingut

Dos de cada tres catalans votaria SÍ en un referèndum d’independència

12/03/2009

http://www.cronica.cat 3/12/09

Un macrosondeig de la UOC ha revelat que un 67% dels catalans que votarien en un referèndum d’independència ho farien a favor del SÍ. Aquests resultats demolidors trenquen els vells esquemes sobre el suport que tenen les postures independentistes al Principat, i obren un nou mapa a partir d’ara.

Els resultats de la macroenquesta a més de 2.700 persones encarregada per la UOC, a la qual ha tingut accés el diari AVUI, són aclaparadors. Dels ciutadans que acudiria a les urnes per expressar el seu vot sobre la possible independència de Catalunya, dos de cada tres ho faria afirmativament. Només un 33% dels ciutadans votaria No, i la participació seria del 74%. Cal tenir en compte, però, que aquest sondeig no comptabilitza els vots en blanc, i per tant té un marge d’error més elevat que habitualment.

Si analitzem els resultats agafant el conjunt de ciutadans catalans, els partidaris de la independència són el 50’3%, enfront un 17’8% que tenen decidit que votarien que no. Els que es declaren abstencionistes són un 24’6%, i només un 7’2% no ho saben o no contesten. Més aclaparadors són encara els resultats sobre el dret de Catalunya a l’autodeterminació. El 83% dels enquestats creuen que Catalunya ha de tenir dret a decidir lliurement el seu futur polític.

Entre les raons per votar sí hi trobem arguments emocionals (un 29’6% confessen que estan farts d’Espanya), però predominem les raons de caire econòmic i d’aprofundiment de la democràcia. El sector de població que apel·la més als sentiments nacionals són els partidaris del no. Entre aquests, la immensa majoria votaria negativament per sentiment o convicció personal.

Els territoris més independentistes són les comarques gironines (amb un 64% de suport a la independència), seguides de prop per les comarques centrals (64’2%). Les Terres de l’Ebre també hi votarien afirmativament (63’4%). Les àrees amb menys suport són l’Àrea Metropolitana i el Camp de Tarragona. No obstant, en totes les zones del Principat, el SÍ és l’opció guanyadora.

Els estrangers veuen més probable la independència

Si analitzem l’origen dels enquestats, els nascuts fora d’Europa són els que veuen més probable l’Estat propi. Un 50’2% consideren que això passarà en una data sense determinar i un 42’1% creuen que no passarà mai. De fet, els catalans són els que veuen més lluny aquest escenari. Un 63% asseguren que això no passarà “ni ara ni mai”.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: